diumenge, 31 de desembre del 2017

Betlem

Betlems i pessebres
Betlem mallorquí a la Misericòrdia de Palma
Es pot visitar des del 5 de desembre de 2017
al 6 de gener de 2018

El betlem és una representació gràfica del naixement de Jesucrist. Sol ser un motiu més dins aquesta època nadalenca per decorar les cases, encara que no hi hagi un fort sentiment religiós. Són habituals a les cases particulars i també n'hi sol haver a les esglésies o altres recintes perquè es puguin visitar. En alguns casos són vertaderes obres d'art que ben bé valen ulls per mirar-les i dedicar-hi una bona estona.

L'Alcover-Moll ens recorda que a una part important de Catalunya es diuen pessebres:  A Catalunya s'observa ara un moviment de restauració d'aquest costum, però en lloc de betlems se solen anomenar pessebres, sobretot a la regió de Barcelona; en canvi, de Tarragona per avall, en el regne de València i a les Balears, es conserva ben viu el nom per betlem.

En general, veurem betlems particulars damunt una taula a un racó de la casa, amb les seves figuretes de terra, de fusta, de plàstic, de cartó... que representen l'infant Jesús, la Mare de Déu, Sant Josep i el bou i la mula. I no hi manquen els arbres, els pastorets, els pous, les cases (grosses i petites), les gallines, les ànneres... Cadascú hi posa els elements que considera més oportuns. Per altra banda, sempre agrada fer un riu amb el seu pontet. Alguns hi posen miralls, d'altres paper d'alumini i hi fan córrer aigua natural amb un sistema de tubs, bombes d'aigua i motorets.

Podeu fer una ruta de betlems i descobrir autèntiques meravelles en miniatura, alguns betlems són realment impressionants!

El frare als betlems
Interessant l'escrit que ens explica la tradició del frare als betlems mallorquins, un equivalent al caganer a Catalunya. El trobareu al betlem mallorquí de la Misericòrdia de Palma.
 I com diuen els autors d'aquest betlem, animau-vos i amagau un frare aquest Nadal al vostre betlem.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada